Bryllypskage med chokolademazarin, hindbærmousse og limemousse

I lørdags skulle min ældste fætter og hans søde kæreste giftes. Og jeg havde tilbudt at lave bryllupskagen. Ja faktisk var jeg nok kommet til at sige, at jeg ville blive ret så skuffet, hvis jeg ikke fik lov. Så det fik jeg. Heldigvis. Brudeparrets historie rummer blandt andet noget med et birketræ, så det skulle være det gennemgående tema. Bruden ville derfor gerne have en bryllupskage, der skulle balancere på tykke birkestammer. Hun sørgede selv for at få stativet snedkereret, så jeg skulle blot koncentrere mig om kagerne. Bruden havde på et tidspunkt smagt en kage med chokolademazarin og hindbærmousse og ville gerne have at dette indgik i bryllupskagen. Jeg kom til at freestyle lidt, som jeg altid gør, så det blev kombineret med limemousse og en tynd fragilitébund med hvid chokolade. For at gøre kagen træ-agtig blev toppen pyntet med grønne hakkede pistacienødder og kanten blev beklædt med fragilite med marcipan og nødder. Pynten blev holdt enkel med hvide roser, små mini marengskys og friske hindbær. Kagen faldt i smag, trods min free-styling. Heldigvis:-)

Der er mange elementer i denne kage, så læs opskriften godt igennem før du giver dig i kast med den.

Bryllypskage med chokolademazarin, hindbærmousse og limemousse

Opskrift på bryllupskage med chokolade mazarin, hindbærmousse og limemousse

Opskriften passer til en rund kage på 25 cm i diameter og giver 12 gode stykker.

Chokolademazarin

Mørdej:

  • 125 g. mel
  • 25 g. kakao
  • 100 g. smør
  • 50 g. sukker
  • ½ æg.

Bland mel, kakao og sukker sammen. Skær smørret i tern og kom det i melblandingen. Smulder smørret i melet til blandingen ligner fine brødkrummer. Saml hurtigt dejen med det halve æg og stil dejen på køl i mindst en halv time.

Fyld:

  • 100 g. blødt smør
  • 100 g. sukker
  • 100 g. marcipan
  • 50 g. mørk chokolade
  • ½ æg.

Riv marcipanen på rivejernet. Bland den med sukker og blødt smør og æg. Hak chokoladen og smelt den over vandbad eller i mikroovnen. Bland den i marcipanblandingen.

Beklæd bunden af en springform med bagepapir og smør kanterne let med smør. Efter den halve time rulles dejen ud til en stor cirkel der passer ned i springformen. Jeg ruller gerne ud mellem to stykker bagepapir. Så kan jeg bedst styre det. Dejen kommes i formen og trykkes let til så den går lidt op af kanterne. Som til en tærte. Fordel fyldet jævnt over bunden. Chokolademazarinbunden bages i ovnen i 20 minutter ved 200 grader. Ovne kan være forskellige, så hold øje med bunden, så den ikke bliver for mørk. Lad bunden afkøle lidt i formen, før du tager den ud.

Fragilitébund med nødder og hvid chokolade (opskrift fra chocolat.dk):

  • 2 æggehvider
  • 100 g. sukker
  • 70 g. hasselnødder
  • 70 g. hvid chokolade

Blend hasselnødderne til groft mel. Hak chokoladen fint. Pisk æggehvider og sukker til marengs. Vend nøddemel og hakket chokolade i marengsen. Beklæd springformen (den samme størrelse som du bagte chokolademazarinbunden i) med bagepapir. Smør kanterne let. Fordel nøddemarengsen i formen. Bages i ovnen ved 175 grader i ca. 12-15 minutter. Bundene skal være lyse brune. Lad bunden køle af.

Bryllypskage med chokolademazarin, hindbærmousse og limemousse

Hindbærmousse:

  • 3 dl. fløde
  • 100 g. flormelis
  • 300 g. hindbær
  • 2 blade husblas

Udblød husblassen i koldt vand. Kog hindbærrene op – lad dem koge min. 1 minut. Blend dem og purér dem gennem en finmasket si, så kernerne sies fra. Kram vandet fra den udblødte husblas og kom den i en lille skål sammen med lidt af hindbærsaften. Smelt husblassen i mikroovnen eller over vandbad. Det er vigtigt at den ikke får for meget varme da den så mister sin evne til at stivne. Kom lidt mere af hindbærsaften op til den nu smeltede husblas og rør rundt. Dette for at temperaturen mellem husblas-blandingen og hindbærsaften skal nærme sig hinanden så man undgår trævler fra husblassen. Bland til sidst husblassen i resten af hindbærsaften. Pisk fløden til skum og vend hindbærsaften heri.

Limemousse (opskrift fra momses-univers):

  • 2 dl. piskefløde
  • 1 dl. creme fraiche
  • 1 dl. yoghurt naturel
  • 3/4 dl. sukker
  • 1 tsk fintrevet skal af økologisk lime
  • ½ dl. limesaft (ca. 2 limefrugter)
  • 3 blade husblas.

Udblød husblassen i koldt vand. Riv limeskallen. Pres saften af limefrugten. Pisk fløden til skum. I en anden skål piskes creme fraiche, yoghurt og sukker ved lav hastighed. Pisk indtil sukkeret er opløst. Kram vandet fra husblassen og om den i en skål sammen med limesaft og limeskal. Smelt den over vandbad eller forsigtigt i mikroovnen. Pas på med at give den for meget varme. Når den er smeltet røres lidt af yoghurtblandingen i den smeltede husblas. Rør evt. en ekstra skefuld i. Rør så husblassen ud i resten af yoghurtblandingen. Vend flødeskummet i yoghurtblandingen.

Bryllypskage med chokolademazarin, hindbærmousse og limemousse

Sådan samles kagen:

Ud over ovenstående bunde og mousser skal du også bruge lidt hindbærsyltetøj.

Læg chokolademazarinbunden tilbage i springformen – eller læg den på det fad du vil servere kagen på, med ringen fra springformen rundt om. Smør et tyndt lag hindbærsyltetøj ud på chokolademazarinen. Syltetøjet skal ikke gå helt ud til kanten. Stop ca. 1 cm fra kanten. Kom nu et lag hindbærmousse ovenpå. Det skal helt ud til kanten. Glat laget ud med en spatel, dejskraber eller hvad du nu har. Læg fragilitébunden ovenpå. Kom til sidst et lag limemousse på og glat også dette lag ud. Stil kagen på køl i minimum 4 timer men gerne til næste dag, så mousserne kan nå at sætte sig. Bag i mellemtiden fragilitébunden, der skal bruges til kanten af kagen.

Fragilité med marcipan og nødder – til kanten af kagen

  • 200 g. marcipan
  • 200 g. æggehvider
  • 300 g. sukker
  • 50-100 g. hasselnøddeflager

Riv marcipanen på den grove side af rivejernet. Rør ca. 50 g. af æggehviderne ud i marcipanen. I en anden skål piskes æggehviderne stive sammen med sukkeret. Der piskes indtil sukkeret er opløst og marengsen er luftig. Vend marcipanblandingen i marengsen. Beklæd en bradepande 30×40 cm med bagepapir. Smør marengsen ud herpå og drys med hasselnøddeflagerne. Flagerne skal bare sådan nogenlunde dække marengsen. Bag bunden ved 180 grader i ca. 15 minutter. Den skal være let lysebrun. Vend bunden ud på et andet stykke bagepapir, så nøddesiden vender nedad. tag bagepapiret af og lad bunden afkøle.

Når kagen har sat sig måles højden på kagen. Fragilitébunden skæres i strimler på den lange led, så stimlerne passer med højden på kagen. Ex. hvis kagen er 6 cm høj, skal strimlerne være 6 cm bredde. Hvor mange strimler du skal bruge afhænger af størrelsen på din bradepande samt omkredsen af din kage. Tag en strimmel forsigtigt op og beklæd kagen med den. Gentag indtil hele kanten er dækket. Min fragilité var tilpas klistret på bagsiden til at den kunne holde sig selv på plads, så jeg havde ikke brug for ekstra smørrelse.

Pynt:

  • 50-75 g usaltede pistacienødder – gerne afhindede
  • Friske hindbær

Hak pistacienødderne halv-groft og kom dem på toppen af kagen. Pynt med friske hindbær. Hvis dine pistacienødder ikke er afhindede, kan du smutte hinderne af dem (som mandler), for at få dem så grønne som muligt.

Bryllypskage med chokolademazarin, hindbærmousse og limemousse

Facebooktwittergoogle_pluspinterest

13 comments on “Bryllupskage med chokolademazarin, hindbærmousse og limemousse”

    • Hi Hi Bente – Ja et ekstra bryllup ville da ikke være så ringe:-). Tak for de søde ord:-).
      Kh Jannie

  1. Hej .. Sikke en flot kage, er bare forelsket …:) hvor svær er den at Lave …?? Det der bekymre mig mest er den kant med nødder på .. Om jeg la lave det så pænt .. Og en anden ting er at arbejde med det husblas.. For at få moussen til at sidde .. Vil man kunne Lave denne kage, hvis man bare er en normal kage bager ..

    • Hej Pernille
      Tak for de søde ord:-)
      Jeg synes faktisk kagen ser sværere ud end den er. Den har selvfølgelig en del elementer men hver for sig er de ikke så komplicerede. Så jeg tænker helt bestemt en helt normal kage-bager sagtens vil kunne lave den:-).
      Fragelitè kanten er meget nemmere end man skulle tro. Jeg havde ikke prøvet det før jeg lavede kagen, og jeg var overrasket over, hvor nem den faktisk var at skære til samt at løfte og sætte rundt om kagen. Så det skal ikke holde dig tilbage:-)
      Og husblas kan selvfølgelig godt være lidt tricky at arbejde med, men med nogle få huskeregler går det fint. For det første skal den udblødes i rigeligt væske og du skal lægge bladene i et ad gangen så de ikke “smelter” sammen. For det andet må der ikke være for stor temperaturforskel på den smeltede husblas og den masse den skal blandes i. Hvis der er kan der komme trævler. Det klarer man tit ved først at røre en lille del af massen (fromage/moussen) i den smeltede husblas og herefter vende det i resten af fromagen. Du kan evt. se mere på http://www.oetker.dk/dk-da/vores-produkter/gelering/tips-til-brug-af-husblas.html.
      Håber det har givet dig mod på at kaste dig ud i det. Og du må selvfølgelig rigtig gerne skrive hvordan det gik:-)
      De bedste hilsner
      Jannie

  2. Hej, jeg vil høre om kagen på nogen måde kan fryses ned? Eller i givet fald hvor mange dage den kan holde sig efter den er lavet, inden den skal serveres. Skal giftes og tænker nemlig selv sammen med min mor at prøve at bage denne kage.
    Mvh camilla

    • Hej Camilla
      Fedt at du har lyst til at bage din bryllupskage selv:-). Jeg har faktisk ikke prøvet at fryse kagen. Men jeg har selv bagt mazarinkagerne nogle dage i forvejen. Jeg bagte dem om onsdagen, lavede mousserne om torsdagen og fragelitéen om fredagen. Og så var kagen klar til at blive pyntet lørdag morgen:-). Jeg vil tro at mazarinkagen godt kan fryses. Jeg har bare aldrig prøvet det.
      Rigtig god vind
      De bedste hilsner
      Jannie

  3. Hej Bente,

    Jeg læser med stor interesse dine opskrifter, som lyder uendelig lækre. Jeg skal giftes 10.6 – og har planer om at lave bryllupskagen !! – dog med hjælp til pyntningen mv.

    Da det er sommerbryllup, vil jeg gerne have den frisk, og der skal gerne indgå elementer som fragilitebunde (da jeg elsker marcipan, men synes at marcipanovertræk bliver for tung – og tidskrævende til sidst), bær – gerne hindbær, lemoncurd, som gør den frisk og lækker, samt en overflade der er lys (men bestående af hvad – lemoncurd – eller?), så jeg kan pynte med lidt marcipanroser – og evt lidt friske bær. Den skal have et enkelt men elegant udseende.
    Jeg har opsats til 5 lagkager i forskellige størrelser og højder, der skal stå samlet. Vi bliver ca 110 til receptionen, hvor vi skal have kagen.
    Kan jeg bruge din opskrift her og ændre på et par detaljer – eller har du nogle input.
    Mængden er jeg også i tvivl om.
    Kh Karen fra Åbyhøj

    • Kære Karen
      Tak for de søde ord. Fantastisk du har mod på at kaste dig ud i at lave din egen bryllupskage:-)
      Når du nu skal stå med det selv kunne det måske være en fordel at lave enten lyse lagkagebunde eller chokoladebunde i forvejen og så fryse dem indtil du skal bruge dem. Fragiliteten kan du bage om fredagen, skære ud i bånd og lægge omkring kagen. I fht fyld lyder hindbær og lemoncurd som en dejlig frisk sammensætning. Hvis lemoncurden skal udgøre et lag i selve kagen, skal du huske at komme noget husblas i. Du kan evt. tage et kig på Liv Martines blog. Mener at jeg har set at hun har en kage hvor hun bruger rabarbercurd som fyld i en lagkage. Der er flere muligheder til toppen af kagen. Lemoncurd kan som du skriver måske bruges – jeg har aldrig prøvet det selv, og ved ikke hvordan den dækker, så ville nok lige lave et testforsøg inden;-) Ellers kan du lægge en gelé på toppen eller du kan lade øverste lag være en lys mousse fx. champagnemousse – det giver en fin overflade.
      Jeg synes også altid mængderne er lidt svære. Hvor meget folk spiser afhænger lidt af om der også serveres andet end kage til receptionen, samt hvor fyldigt indholdet i kagen er. Sidste år lavede jeg bryllupskage til 130 mennesker. Der lavede jeg 10 kager på 26 cm i diameter. Stort set alt blev spist, men det var også en ret let kage med en mazarinbund og et lag champagnemousse. Hvis du laver en mere traditionel lagkage med flere bunde og mousser, bliver der ikke spist helt så meget. Der findes forskellige kageberegnere på nettet, som man kan benytte.
      Jeg ved ikke om det var svar nok, ellers skriver du bare igen:-)

      De bedste hilsner
      Jannie

  4. Hej igen,
    Jeg er nu ved at have besluttet mig for hvordan vi vil lave kagen.
    Nederst fragiliteen ( som du har i midten) med et tyndt lag chokolade over for at undgå at moussen opløser den lækre bund. Derefter din lækre hindbærmousse. Så en kakao/chokoladebund – har du en god opskrift?
    Derefter et tyndt lag lemoncurd. Smagen er ret gennemtrængende. Derefter din himmelske limemousse. Udenom din fragilite som bånd, som du anbefaler.
    Jeg er usikker på hvornår jeg kan lave fragiliteen til at lægge udenom. Kan jeg lave den fredag og lægge den omkring lørdag. Hvis jeg opbevarer den ved stuetemperatur.
    Jeg tør ikke satse på at lægge båndet om fredag.
    Hvad anbefaler du?
    Kh Karen

    • Hej igen Karen:-)
      Det lyder som en rigtig lækker kombination:-).
      Jeg er ret sikker på, at jeg lagde fragilitekanten omkring kagerne fredag aften, da vi skulle køre tidligt til bryllup om lørdagen. Men hvis du hellere vil vente med at lægge den omkring til lørdag, kan du sagtens bage den i forvejen. Hvis du bager den fredag, vil jeg mene at den fint kan holde sig til lørdag.
      God fornøjelse med bageriet og jeg håber du får et rigtigt skønt bryllup:-)
      Hvis du har lyst efterfølgende, må du da gerne lige give et pip herinde, så jeg kan høre hvordan det gik:-)
      Kh Jannie

    • Hej Nina
      Jeg har desværre ikke prøvet at fryse denne kage, men jeg har ført frosset chokolademazarinkage ned med et fint resultat, så jeg tænker sagtens at du kan fryse kagen😊

      De bedste hilsner
      Jannie

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *