Jeg elsker altså stadig kanel, selvom det er kommet frem, at det ikke er godt for os i store mængder. Det er et af mine favorit krydderier, og jeg er ikke på nogen måde klar til at skære ned på brugen af det. Endnu. Men måske kommer det. Jeg ved det ikke. For der er noget magisk over kanel. Duften, der spreder sig i hele huset, når man bager eller laver mad der indeholder kanel og lokker alle ud i køkkenet for at se, hvad der dog er, der dufter så dejligt. Og en weekend morgen er det da skønt, at kunne vække sin familie med duften af en nybagt kanelkrans. Og vi spiser jo ikke kanel hver dag (eller hver uge for den sags skyld), så jeg tænker at et enkelt stykke af denne lækre kanelkrans nok går alligevel. Eller måske to……
Det er jo faktisk bare kanelsnegle, formet anderledes. Dejen er langtidshævet natten over i køleskab, for at gøre det nemmere om morgenen, men den kan fint hæve på helt almindelig vis.
Den opskrift, jeg har brugt til dejen, er sådan lidt en multiopskrift. Den kan nemlig bruges til både fødselsdagsboller, kanelsnegle, chokoladeboller og nu også til en kanelkrans. Jeg har udskiftet noget af hvedemelet med rugmel, da jeg havde lyst til en lidt grovere variant. Den mørke farve på kransen kommer af, at jeg brugte brun farin til fyldet. Når fyldet smelter ud over dejen, bliver den mørk. Farinen kan sagtens udskiftes med almindeligt sukker, som ikke bliver helt så mørkt.
Opskrift på kanelkrans:
Dej:
- 25 g. gær (50 g hvis dejen ikke skal langtidshæve)
- 6 spsk. vand
- 3 dl. mælk
- 75 g. smeltet smør
- 1 tsk. salt
- 3 spsk. sukker
- 7-8 dl. mel (jeg brugte 2 dl. rugmel og resten hvedemel)
Fyld:
- 100 g blødt smør
- 100 g brun farin
- 2 spsk. kanel
Pynt:
- æg til pensling
- perlesukker
- evt. flormelis til glasur
Rør gæren ud i vandet. Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt dejen godt sammen. Lad dejen hæve natten over i køleskabet i en skål med husholdningsfilm over. Dagen efter rører du ingredienserne til remoncen sammen. Ruller dejen dejen ud i en firkant ca. 25×35 cm i ca. ½ cm tykkels og smører remoncen på. Rul dejen sammen på den lange led til du har en roulade (fuldstændig som hvis du skulle lave kanelsnegle). Med en saks klipper du nu rouladen op i midten, men stopper lige inden den er klippet helt igennem. Så snor du de to dele og former til sidst en krans. Se billede herunder. Kransen sættes til hævning i 25 min, hvorefter den pensles med æg og drysses med perlesukker.
Hvis du ikke vil lave en langtidshævet dej, kan du bare springe det led over. Husk at øge gærmængden til 50 g. og lad evt. kransen hæve i 45 min i stedet for de 25 min. der står i opskriften.
Kransen bages i ca. 20 minutter ved 200 grader