Bastognekage med skyr og blåbær

For lang tid siden forkælede min kollega Mette os på Neurocentret med en skøn skøn kage, som jeg har drømt om lige siden. Det var en bastognekage med skyr. Med andre ord var det en kage med en bund af bastognekiks og en blød creme af skyr og flødeskum. Det var faktisk før skyr sådan for alvor blev moderne. Og det var i hvert fald første gang, jeg hørte om dette islandske mejeriprodukt, som siden er blevet et fast indhold i mit køleskab. Mette har for lang tid siden givet mig opskriften på kagen, men den er imellemtiden blevet væk. Så da jeg stod og ville lave denne kage til weekendens fødselsdagsfejring, måtte jeg ty til Google. Og Google er i sandhed din ven. På helenas-univers.dk fandt jeg en opskrift, der må være tæt på Mettes. Jeg kan faktisk ikke huske, om Mettes kage indeholdt blåbær, men det var, hvad jeg lige havde i fryseren, så derfor faldt valget på det. Kagen er super lækker og har man en svaghed for de hersens kanelkiks, er det bare om at sætte i værk. Dog skal man ikke lade sig snyde af at der er skyr i og tro at kagen er sund!

Bastognekage med skyr og blåbær

Opskrift på bastognekage med skyr og blåbær

Bund:

 • En pakke bastognekiks/kanelkiks
 • 100 g. smør

Knus kiksene til fine krummer enten ved at blende dem eller komme dem i en pose og banke dem med kødhammeren eller kagerullen. Smelt smørret og bland det sammen med kiksekrummerne. Beklæd bunden af en springform med bagepapir og fordel kikseblandingen herpå. Pres godt til så bunden bliver fast. Stil formen på køl.

Bastognekage med skyr og blåbær

Blåbærsyltetøj:

 • 250 g. frosne blåbær
 • 125 g sukker
 • saft af en limefrugt
 • 1/2 dl. vand
 • Korn fra 1 vaniljestang.

Skrab kornene ud af vaniljestangen og skil dem ad med lidt af sukkeret. Kom alle ingredienserne i en gryde incl.den tomme vaniljestang. Kog syltetøjet op og lad det simre i ca. 30 minutter. Tag vaniljestangen op og blend evt. syltetøjet, hvis du ønsker en cremet konsistens. Det er vigtigt at syltetøjet ikke er for tyndt da det ellers vil sive ud af kagen. Lad syltetøjet køle af og fordel det herefter over kiksebunden.

Bastognekage med skyr og blåbær

Fyld:

 • 500 g. skyr
 • 1 spsk flormelis
 • 1 spsk honning
 • 1 spsk vaniljesukker (eller korn fra ½ stang vanilje blandet med 1 spsk flormelis)
 • 1/2 l. fløde

Pisk skyr med honning, flormelis og vaniljesukker. Smag til – det skal smage af vanilje. Pisk fløden til skum og vend den forsigtigt i skyrblandingen. Fordel skyrblandingen over kiksebund og syltetøj og stil den på køl. Den må gerne stå en 3-4 timer, så den kan sætte sig. Min stod natten over. Pynt kagen med friske blåbær.

Note: Jeg har fået et par tilbagemeldinger på at fyldet kan have svært ved at holde formen. Et forslag kan være at tilsætte 2-3 blade husblas. Det kan du gøre på følgende måde: Udblød husblassen i vand i 10 minutter. Klem det meste af vandet fra og kom husblassen i en lille skål sammen med en smule af vandet. Smelt husblassen i mikroovnen. Den skal ikke have ret lang tid.  Det er vigtigt at den ikke koger – så mister den sin evne til at stivne. I min mikroovn er 20 sek. nok. Rør en smule af skyren i den smeltede husblas. Tilsæt en smule mere og rør godt. Tilsæt igen en smule mere og rør rundt. Nu er temperaturen på skyr/husblas blandingen tær på skyrens temperatur. Så kan man blande de to uden husblassen trævler. Herefter vil jeg bare følge opskriften:-)

 

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterest

13 comments on “Bastognekage med skyr og blåbær”

 1. Uuuuha den kage vil jeg lave til min kærestes fødselsdag – den ser ALT for lækker ud👏🏻👏🏻👏🏻 men har lige et mærkeligt spørgsmål 🙈 – skal der ikke flødeost i fyldet?

  • Hej Liljan

   Tusind tak:-) Gå du bare igang – den er også bare vildt god:-) Jeg tilføjer lige en lille note til opskriften, om at man kan tilføje lidt husblas til cremen, for jeg har et par kollegaer der har haft svært ved at få kagen til at holde formen. Og det er rigtig nok at der ikke skal flødeost i. Kun skyr og fløde:-)
   Go’ fornøjelse

   De bedste hilsner
   Jannie

  • Hej Randi
   Undskyld det sene svar. Kagen er 26 cm i diameter og rækker til ca 12-14 personer.
   De bedste hilsner
   Jannie

 2. Kan man skifte blåbærrene ud med fx hindbær? Og så lave en hindbærsylt og pynte med friske bær? Eller bliver det for sødt? Nogle erfaringer med det..?

  • Hej Mette
   Jeg tror helt sikkert sagtens at du kan bruge hindbær i stedet. Jeg har ikke prøver det, men jeg har en kollega, som har prøvet med rabarber og det fungerede super fint. God fornøjelse og du er velkommen til at skrive tilbage om det kan anbefales:-)
   De bedste hilsner
   Jannie

 3. Lækker kage, mine fif er sæt springformen direkte på kagefadet uden bund da den ellers er næsten umulig at få over på fad, et andet snydetip er at jeg har købt et glas blåbærmarmelade, lunet det i gryde tilsat to blade husblas når det er lunt og køl af, fungerer også perfekt

 4. Hej Jannie ☺️
  Jeg er i gang med at lave “din” fine kage her.
  Jeg har lagt bagepapir i springformen og skal til at ligge kagen sammen.
  Men jeg tænker, hvis jeg ligger den sammen nu, imens bagepapiret er i tænker jeg den bliver grim og mulig at få ud? Jeg har bagepapir op af siderne i formen også..

  • Hej Mette
   Du kan sagtens have bagepapir i bunden af formen. Et tip er at lade bagepapiret stikke ud mellem bund og sider og så låse siden fast. Giver det mening? Så har du nemlig noget papir at trække i, når du skal have bunden fri. Med en lang palet kan du løsne mellem bund og papir og så forsigtigt lade kagen glide over på et fad. Jeg ved ikke hvordan det bliver med bagepapir op ad kanterne. Det bedste resultat tror jeg du vil få med kageplast😊
   De bedste hilsner
   Jannie

  • Hej Susanne.
   Det tror jeg godt du kan. Bare undlad honning, flormelis og vanilje og bland skyren op med den piskede fløde😊. Og smag på blandingen inden du kommer den i formen, for at se om der mangler noget😉
   De bedste hilsner
   Jannie

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *